konyhatervezés
Otthontervezés

Konyhatervezés alapelvei

A konyhatervezés alapelvei számos kutatási eredményen alapszik. Törekedjünk a tervezés során arra, hogy egy olyan konyha elrendezést hozzánk létre, amely számunkra a legalkalmasabb és minden igényüket kielégíti.

Konyhatípusok

  • Teakonyha, főzőfülke: garzonlakásban, irodában.
  • Főzőkonyha: lakásban, önálló helyiségben.
  • Étkezőkonyha: étkezőhellyel együtt önálló helyiségben, családi házban.
  • Nappaliban: „amerikai konyha”.

A garzonlakásokban található teakonyhák jellemzően kis méretekkel rendelkeznek, melynek következtében funkcionalitásuk is korlátozott. A főzőkonyhák esetében már lehetőség nyílik a teljes funkcionalitásra. Ez esetben inkább az ételkészítés, a főzés és a sütés kerül a középpontba, hiszen a helyiség adottságai, elrendezése okán a háziasszony kirekedhet a társaságból. Étkezőkonyháról akkor beszélünk, amikor lehetőségünk nyílik az étkezőgarnitúra konyhában való elhelyezésére, az étkezés itt történő lebonyolítására. Ez már egy jóval családközpontúbb, barátságosabb elrendezés.

Manapság egyre több családiházban és nagyobb területű lakásban hódít teret az amerikai konyha. A nappaliszobával egy légtérben található a konyha, amely így egy többfunkciós helyiséget eredményez. Elegáns térbeli és formai megoldások jellemzik, hiszen itt a stílus és a design is a középpontba kerülhet, nem túlzás azt állítani, hogy a lehetőségek tárházaként szolgál egy ilyen elrendezés.
Ebben az esetben a konyhák egyedi vagy épp összehangolt lakberendezési stílusirányzatot kapnak a lakásban. Modern konyha, klasszikus konyha, skandináv konyha, loft konyha, mediterrán konyha és még sorolhatnánk, hiszen számos stílusú enteriőr létezik.

A konyhatervezés alapelvei figyelembe véve és a berendezést tekintve egy alapvető sorrendet, úgynevezett technológiai sorrendet érdemes követni. Amennyiben ez kivitelezhető és a bútor elhelyezésére szánt terület is engedi, 60% mozgás- és 25% időtényező takarítható meg.

Technológia sorrend

Tárolás – előkészítés – mosás – tisztítás – összeállítás – főzés, sütés – tálalás

A sorrend követéséhez a konyhák gépi berendezései is segítséget adnak. Tervezéskor szem előtt kell tartani a nagyobb berendezések, mint például a tűzhely, mosogatógép, hűtő és a páraelszívó telepítésének fő szabályait. Figyelembe kell venni a vízvételi és az elektromos csatlakozási lehetőségeket és ezek kivitelezési megoldásait. A kisebb méretű gépekről sem lehet megfeledkezni – kávéfőző, teaforraló, mikro, kenyérpirító -, mivel ezek helyigényével is kalkulálni kell az alsó korpuszok munkafelületein. Mivel a különálló gépek mellett a beépíthető konyhai készülékek térhódítását éljük, ezáltal a kiválasztott lakberendezési stílushoz könnyebb hozzáigazítani az adott konyhai gépeket.

Az álomkonyha 5 alapszabálya:

  1. Törekedj az ergonómiára!
  2. A technológia sorrend betartása!
  3. Jó tervezéshez nincs időkeret, gondold át többször is!
  4. Ne akarj mindent, ha a helyiség paraméterei nem engedik!
  5. Ne feledd el a legapróbb részleteket sem a tervezés során!

Megosztok veled egy történetet, amely véleményem szerint egy intő példa.

Konyhatervezés alapelvei használatban

Lakberendezőként a konyhatervezés alapvető szolgáltatás. Pár hónappal ezelőtt megkeresett egy tündéri pár azzal, hogy a mostani konyhájukat le szeretnék cserélni. Nagyon örültem a felkérésnek. Előre leegyeztetett időpontba elmentem hozzájuk, egy harmadik emeleti panellakásban találkoztunk. Kis alapterületű konyha, nagy tervekkel.
Az első alkalommal felmértem a helyiséget, illetve meghallgattam az elképzeléseket. Egy modern konyhát képzeltek el étkezővel együtt. Anno a paneltömbök építésekor előszeretettel alkalmazták a „sok jó ember kis helyen is elfér” elvét, melyből kifolyólag esetünkben is az alapterület, amivel gazdálkodni lehetett mindösszesen 6,2 m2 volt.
Megemlítették, hogy a szabadon álló hűtőt és mikrohullámú sütőt szeretnék megtartani, illetve az új konyhába szeretnének egy mosogatógépet. Ahogy forogtam a konyhában pörgött rendesen az agyam, hiszen a hűtőjük abban a pillanatban a konyhaablak előtt állt, természetesen az ablakot eltakarta.

A java csak ezután következett, amikor kiderült, hogy a konyhában lévő négyajtós kamraszekrény egy „apróságot” rejtett magában: a gázkazán bujkált odabent, a maga pompájával, annak külső oldalfalára felszerelve. Szépen feljegyzeteltem ezt is, de közben azért vakartam a homlokom. Ezután következett a vizesblokk, amely a strang közvetlen közelében helyezkedett el.
Összeségében egy 2,6 méter széles helyre kellett betervezni az új konyhabútort, hogy az az Ők egyéni kéréseiknek megfeleljen. Tehát a szabadonálló készülékekkel és a fix helyszíni adottságokkal is szükséges volt kalkulálni.
Fentiek alapján több verziót terveztem, egyrészt hogy láthassák a különbséget, másrészt hogy felhívjam figyelmüket a használat során esetlegesen felmerülő hibákra.

konyhatervezés

Véleményem szerint egy remek példa arra, hogy nem minden esetben lehet megfelelően követni az ergonómiát, de törekedni kell rá!

Konyhatervezés azoknak, akik biztosra akarnak menni.

Lakberendezési formatervezés

Amennyiben érdekesnek találtad a blogomat, oszd meg másokkal is.